آشنایی با پلی وود و درب ضد آب ساخته شده با آن

پلی وود (Polywood) یا کامپوزیت چوب پلاستیک Wood-plastic composite–WPC یکی از موادی است که در سال‌های اخیر به بازار ایران ورود کرده است. تکنولوژی تولید چوب پلاست در ایران وجود دارد و تولید کنندگان ایرانی به صورت فعال در این زمینه فعالیت دارند. پلی وود را بیشتر اساتید نجار نمی شناسند و حتی برخی پلای وود (Plywood) را با پُلی وود اشتباه می گیرند. با توجه به اینکه این ماده بسیار شبیه به چوب است، در این نوشته تلاش می‌کنیم شما را با موارد استفاده از پلی وود، مزایا و معایب پلی وود، مواد تشکیل‌دهنده پلی وود و … آشنا می‌کنیم.

پلی وود یا چوب پلاست چیست؟

به زبان ساده می توان گفت چوب پلاست به صفحات یا پروفیل هایی شبیه به چوب گفته می شود که از آرد چوب و پلاستیک بازیافت شده ساخته شده اند.

درواقع پلی وود (Polywood) ماده‌ای شبیه به چوب است که از ترکیب چوب و پلاستیک‌های بازیافتی ساخته می‌شود. با توجه به توضیح برخی شرکت ها، نسبت پلاستیک و چوب تقریبا مساوی است؛ اما بخش پلاستیکی بودن پلاستیک، بیشتر خودنمایی می کند.

مواد تشکیل‌دهنده پلی وود چیست؟

پلی وود از ترکیب پلاستیک‌های بازیافتی پلی‌اتیلن با چگالی بالا مانند بطری‌های پلاستیکی مواد شویند، رنگ، فوم، خاک اره، مواد پلیمری مانند پلی‌اتیلن، پروپلین و یا پی‌وی‌سی، مواد آنتی یووی، کوپلینگ و … تشکیل‌شده است.

حدود ۵۰ درصد مواد تشکیل دهند چوب پلاست از خاک اره و مواد بازیافتی چوب و مابقی مواد شیمیایی و پلاستیکی هست.

موارد استفاده از چوب پلاست چیست؟

چوب به‌عنوان یک عنصر دوست‌داشتنی، طبیعی و ارزشمند، علاقه‌مندان زیادی دارد و کمتر کسی را می‌توان یافت که نسبت به چوب حس خوبی نداشته باشد. همین علاقه به چوب باعث شده است که برخی شرکت‌ها به ساخت موادی با طرح و شکل و نقش چوب تولید کنند. به‌عنوان مثال می‌توان به ورق‌های آلومینیوم طرح چوب یا مواد پی‌وی‌سی طرح چوب اشاره کرد.

در برخی موارد، مخصوصاً در فضای باز اگر از چوب یا سازه‌های چوبی استفاده کنید، با چالش‌هایی روبرو هستید. چالش‌های مانند اشعه UV، سرما، گرما، رطوبت، باران و … از گذشته تا به امروز پیش روی اساتید نجار بوده و البته راه کارهایی جدید برای حل این مشکلات مطرح شده است. مبارزه با این چالش‌ها هزینه اجرای سازه چوبی در فضای باز را افزایش می‌دهد به همین برخی تولیدکننده‌ها به استفاده از مواد جایگزین چوب روی آورده‌اند.

موادی مانند چوب پلاست ازنظر شکل ظاهری شبیه به چوب هستند و تلاش شده مشکلات پیش روی سازنده‌ها یا مجریان را از سر راه بردارند. معمولا  از چوب پلاست برای ساخت انواع مبلمان، کف‌پوش، نما ساختمان، کف پوش‌های روف گاردن، سقف کاذب، نرده، آلاچیق، پرگولا و … استفاده می‌شود.

همان‌طور که اشاره شد، این سازه‌ها بسیار شبیه به چوب هستند.

مزایا چوب پلاست یا پلی وود چیست؟

* چوب پلاست در گرما و سرمای واکنش زیادی از خود نشان نمی‌دهد و ایرادهای فیزیکی مانند ترک ایجاد نمی‌شود. البته انبساط و انقباض کمی در اثر تغییرات دمایی وجود دارد، ولی موجب آسیب دیدگی به پروفیل نمی شود.

* رنگ چوب پلاست برابر اشعه UV مقاوم است. البته به شرطی که از مواد ضد UV استفاده شود.

* وزن چوب پلاست سبک‌تر از چوب طبیعی هست.

* به‌واسطه استفاده از مواد پلاستیکی بازیافتی و خاک اره (ارزان) قیمت پلی وود پایین‌تر از چوب طبیعی هست.

* چوب پلاست با توجه به مصنوعی بودن، نیاز به نگهداری ندارد و برای شستن آن فقط مواد شوینده معمولی و فشار آب نیاز خواهید داشت.

* مقاومت بالا در برابر قارچ، حشرات و خوردگی

* امکان ساخت قالب و طرح‌های مختلف